2008. október 23., csütörtök

Vitaminok és ásványi anyagok(5)

Szervezetünk egészséges működéséhez minden tápanyagra, így vitaminokra és ásványi anyagokra is meghatározott mennyiségben van szükség.


A vitaminok a szervezet élettani működéséhez nélkülözhetetlen szerves vegyületek. Az emberi szervezet nem (ill. egyes vitaminok esetében kellő mennyiségben nem) tudja előállítani, ezért a táplálékkal kell felvenni őket, vagy elő anyagaikat (ezek a provitaminok melyek a szervezetben vitaminná alakulnak).


A zöldség és gyümölcsfélék fogyasztása elsősorban a C-, E- és K- vitaminok valamint a folsav és karotinoidok (A-provitamin) esetében döntő jelentőségű, mivel szervezetünk elsődlegesen ezen élelmiszerekből tudja fedezni szükségleteit.

Egyes termékeknél jelentős a B1- és B2- vitamin mennyisége, azonban feltétlenül említést érdemel, hogy a zöldségek és gyümölcsök D- és B 12 vitamint egyáltalán nem tartalmaznak (ezért ezen vitaminok a táblázatokban nem is szerepelnek).

A gyümölcsök és zöldségek A-vitamint sem tartalmaznak, azonban a karotinoidok a szervezetben lezajló biológiai folyamatok során A-vitaminná alakulnak (mintegy 6 tömegegységnyi bkarotinból képződik 1 tömegegységnyi A-vitamin).

A napi vitaminszükséglet függ a nemtől, az életkortól és az életviteli szokásoktól (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás).
Minél frissebb, lehetőleg nyers, vagy kíméletes módon feldolgozott (pl. zöldségek esetében a párolás során a legkisebb a veszteség) ill. megfelelően tárolt zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával biztosíthatunk több vitamint szervezetünknek.

A legnagyobb mértékű csökkenés a tárolás első napjaiban következik be - C-vitamin esetében 2 nap alatt akár a felére csökkenhet a koncentráció

Nézzük röviden az egyes vitaminok szerepét:

- A-vitamin, (karotin) : szükséges a növekedéshez, a csontrendszer-, a fogak- és a bőr- épségéhez; hiánya szürkületi vaksághoz vezet, s csökken a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség. Antioxidáns tulajdonsága révén az - E-vitaminnal együtt - véd az érelmeszesedés és daganatos betegségek kialakulásától.
- E-vitamin : antioxidáns hatású; szükséges pl. a bőröregedés késleltetéséhez, a megfelelő ivarsejtképzéshez.
- K-vitamin : a B 12-vitaminnal együtt a véralvadás mechanizmusát szabályozza.
- B1-, B2-vitamin, piacin : a szervezet energiaforgalmában vesz részt; szükséges a bőr-, a szemnyálkahártya- és az idegrendszer épségéhez.
- B6-vitamin : szükséges az idegműködéshez és a megfelelő növekedéshez
- Folsav : elsősorban a vérképzésben szükséges; a szénhidrát, fehérje és zsíranyagcserében játszik szerepet.
- Biotin : segíti az energiafelhasználást, a tápanyagok hasznosulását és egymásba való átalakulását a szervezetben.
- C-vitamin : szükséges: a fogak-, az íny-, az érrendszer épségéhez és néhány hormon szintéziséhez; növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást, a sebgyógyulást és elősegíti a vasfelszívódást.(Mednyánszky Zsuzsa, Szabó S. András, Tolnay Pál alapján)

- Meg tudunk-e enni annyi zöldséget és gyümölcsöt, amennyi a napi szükséglet?
-Nézzük: pl. friss almából több, mint 2kg.-ra lenne szükség! A bolti alma nem 2 napja lett leszedve, ezért (pl. a C vitamin több, mint fele lebomlott) legalább 4 kg. fedezné a napi szükségletet!
-Meg tud Ön enni pl. ennyi almát egy nap?!

A VALÓSÁG: A napi vitamin szükséglet jóval több, mint amit eddig "tanultunk"!!!(http://drlenkei.hu/)
-Tehát semmiképpen nem tudunk ennyi zöldséget és gyümölcsöt megenni egy nap!



Az ásványi anyagok az anyagcsere szinte minden fázisában fontos szerepet töltenek be. Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát a szervezet zavartalan működése érdekében. Egy egészséges felnőtt ember testtömegének mintegy 4 százaléka ásványi anyagokból áll, ezek legnagyobb része a csontokban található.

Az egészség fenntartásához, megőrzéséhez minden tápanyagra, így az ásványi anyagokra is meghatározott mennyiségben van szükség.
Ezt a mennyiséget elsősorban az életkor, a nem, az egészségi állapot, és egyes esetben a fizikai aktivitás mértéke határozza meg.
Ha az ásványi anyagok a szükségestől kisebb vagy nagyobb mennyiségben kerülnek a szervezetbe, különböző betegségeket, kórállapotokat idézhetnek elő.

Az egészséges táplálkozás során minden tápanyag elegendő mennyiségben kerül a szervezetbe. Biztos sokan örülnének, ha lenne olyan táplálék, ami minden tápanyagot megfelelő mennyiségben tartalmaz, és nem kellene az étrendünk összeállításával foglalkozni.
Ilyen táplálék az anyatej, de ez is csak a csecsemők kb. 6 hónapos koráig fedezi a szükségletet.
Az optimális tápanyag ellátottság nélkülözhetetlen feltétele a megfelelő testi- és szellemi fejlődésnek, az egészség fenntartásának, és egyes betegségek megelőzésének. Az egyensúly felborulása súlyos egészségi következményekkel jár.
A tanfolyam végén ismertetek egy ilyen "optimális tápanyag" megoldást!
Ásványi anyagok csoportjai:
Makroelemek:
A makroelemek közé tartozik a kalcium, nátrium, kálium, magnézium és a foszfor.
Mikroelemek:
A legfontosabb mikroelemek: vas, réz, cink, fluor, jód, szelén.

Táblázat mellékelve: Itt tekintheti meg az ásványi anyag táblázatot.
Itt tekintheti meg A ZOLDSEGEK ES GYUMOLCSOK VITAMIN TARTALMA táblázatot.

Következő levelemben a fehérjék jelentőségéről lesz szó.

Van véleménye? Egyetért - nem ért egyet?
Szóljon hozzá!

Amennyiben hasznosnak találja információimat, kérem, ajánlja barátainak, ismerőseinek!

Az Ön egészsége szolgálatában:
Stemler János wellness tanácsadó

Nagyszerű gondolatok - minden napra.
-Megnézi?
-Érdemes!

Nincsenek megjegyzések: